Edicions Paper d’Estrassa presentarà el nou llibre il·lustrat “Dones olesanes” el proper 7 de març

L’editorial olesana Edicions Paper d’Estrassa ha publicat el llibre il·lustrat “Dones olesanes”. L’obra, que arribarà a les llibreries a principis de març, busca posar en valor el testimoni vital de quinze dones d’Olesa de Montserrat que han destacat per la seva trajectòria professional. Ho fa a través d’un llibre coral, il·lustrat i escrit de forma íntegra per dones del municipi, que relata l’esforç de les protagonistes per obrir-se pas en un món on les dones mai han tingut prou visibilitat i on els espais de poder han estat tradicionalment en mans d’homes. Si les condicions ho permeten, l’editorial té previst presentar la publicació en un acte al Parc Municipal d’Olesa el proper 7 de març de 2021, a les 17:30 de la tarda, durant la vigília del Dia Internacional de la Dona. Les entrades són gratuïtes i ja es poden aconseguir clicant aquí.

La publicació relata els testimonis de M. Carmen Fernández, directora d’Innovació de Mediapro; Pepita Pascual, primera alcaldessa d’Olesa de Montserrat; Eva Creus, enginyera química que ha treballat amb la NASA; Elisenda Solsona, escriptora i guanyadora de dos premis literaris; Roser Cascante, soprano i professora de música; Verònica Pàmies, atleta paralímpica; Júlia Vergara, investigadora de la Covid-19 i veterinària; Mònica Figueras, vicerectora de la Universitat Pompeu Fabra; Soufia Haji Shov, presidenta de l’Associació Ajial de dones marroquines; Mercè Roquer, gerent de l’Ajuntament d’Olesa; Llum Mascaray, activista social i professora; Eulàlia Vila, jugadora de bàsquet; Dolors Xairó, biòloga i ex-directora d’operacions de Grifols; Carme Gómez, fundadora d’Ariadna contra el càncer de mama i Rosa Segura, fundadora de l’Associació Prodisminuïts Santa Oliva.

Concretament, al llibre hi apareixen il·lustrades respectivament per les següents autores locals: Ona Boixader, Marta Font, Inma Clemente, Maria Grimau, Alícia Latorre, Sara García, Jenifer Ambròs, Montse Cascante, Mònica Ortega, Marta Martínez, Lara Pallarès, Núria Fandos, Judith Matas, Anna Agudo i Eva Fernández. Els textos i la documentació són obra de la periodista Mireia Baró iel projecte ha estat ideat i coordinat per l’editor Quim Moreno

La tria de les quinze protagonistes del llibre ha anat a càrrec d’una comissió assessora de dones creada específicament per a l’ocasió i formada per perfils professionals diversos. N’han format part Mireia Baró, Anna Casado, Núria Jané, Camil·la Sánchez, Mariona Sanmartí, Oliva Serra i Maria Dolors Vilardell coordinades per Montse Font. El criteri de selecció ha estat el de cercar diversitat de sectors i mostrar aquelles professions en les quals la dona és menys visible. 

Més enllà de la publicació, Edicions Paper d’Estrassa editarà -amb el patrocini de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat- material pedagògic basat en l’obra per tal que els centres escolars del municipi puguin tractar la temàtica a les aules. Concretament, cada capsa pedagògica inclourà quatre llibres i quinze pòsters, amb la il·lustració i una petita explicació de cada dona protagonista del llibre. La mateixa capsa inclourà també material per treballar el tema a les aules. 

El llibre ha comptat amb el patrocini de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, Transports Generals d’Olesa, Gabinet d’Assessors Antoni Pérez, Comunitat Minera Olesana, Escola Daina-Isard, Mercat Municipal d’Olesa, UEC d’Olesa, Sagalito, Ardeco’s i Flors i plantes Bonic; amb la col·laboració de la Farmàcia Sant Bernat i amb el suport del Periòdic 08640; Guia On Anem; Olesa Ràdio i La Bústia.