Edicions Paper d’Estrassa presenta “Dones olesanes”, un llibre il·lustrat que reivindica el paper de les dones a Olesa de Montserrat

L’editorial olesana Edicions Paper d’Estrassa jaha presentat “Dones olesanes”, el nou llibre il·lustrat que posa en valor el testimoni vital de quinze dones d’Olesa de Montserrat que han destacat per la seva trajectòria vital i professional. Ho ha fet en un acte celebrat aquest diumenge 7 de març a la tarda -en vigílies del Dia Internacional de les Dones- al Parc Municipal d’Olesa de Montserrat, coorganitzat amb l’Ajuntament d’Olesa. Davant d’unes 400 persones i seguint totes les mesures de seguretat sanitària, la presentació del llibre ha servit també per homenatjar totes les dones del municipi i reivindicar la necessitat de trencar els sostres de vidre, així com d’acabar amb totes les invisibilitzacions que pateixen. 

El llibre, que ha comptat amb la implicació d’una quarantena de dones del municipi, relata l’esforç de quinze protagonistes per obrir-se pas en un món on les dones mai han tingut prou visibilitat i on els espais de poder han estat tradicionalment en mans d’homes. Alhora, la publicació és una ferma aposta pel talent local: ha estat il·lustrat per quinze autores del municipi i escrit per una periodista olesana. “Dones olesanes” ja es pot adquirir a la Llibreria Papereria Núria, a la llibreria Literator i al Quiosc de plaça de Catalunya, a Olesa.

L’acte de presentació, conduït per la periodista Anna Casado, ha comptat amb la presència de les protagonistes del llibre o dels seus familiars propers; de les il·lustradores que les han plasmat al llibre; de les membres de la comissió assessora que va escollir les quinze dones que apareixen a l’obra; d’Ada Agut, regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament d’Olesa i de Quim Moreno, editor i coordinador del llibre. 

A dalt de l’escenari, en representació de la comissió assessora encarregada d’escollir les quinze protagonistes del llibre, Montse Font ha explicat els criteris que s’han seguit per fer la tria dels nomes. “Hem intentat que el llibre incloui perfils de dones de sectors professionals diversos, en els quals la seva feina sigui sovint invisibilitzada”, ha detallat. Per Font, escollir les quinze dones no va ser gens fàcil. “Cada membre de la comissió va preparar una llista de possibles noms i la vam posar en comú en dues reunions telemàtiques, però va ser complicat: Olesa té dones amb un gran potencial”, ha reblat. 

Vídeo: Joan Riera

Al seu torn, Mònica Figueras, vicerectora de la Universitat Pompeu Fabra, i Júlia Vergara, investigadora de la Covid-19 i veterinària, han estat les encarregades de representar les quinze dones que apareixen al llibre. Tant Figueras com Vergara han expressat que “és un honor i una gran responsabilitat poder representar un col·lectiu tan divers”. Alhora, Figueras ha assenyalat que “encara queda molt camí per recórrer per assolir la igualtat entre homes i dones”. En aquest sentit, Vergara ha apuntat que li agradaria que, en un futur, s’edités un llibre amb homes i dones. “Seria un símptoma que mostraria que les coses han canviat”, ha dit.

Per la seva banda, Mireia Baró, periodista i autora dels textos del llibre, ha explicat que “ha estat tota una responsabilitat i un gran repte intentar captar i condensar l’essència de cada dona al llibre”. Jenifer Ambròs, com a representant de les il·lustradores, va destacar que “participar en el llibre ha estat un procés molt bonic, especialment per estar centrat en les dones i per anar dirigit al públic olesà”.

Ada Agut, regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament d’Olesa, ha felicitat les dones protagonistes del llibre, les il·lustradores, les membres de la comissió i a l’editorial i ha explicat que “des de la regidoria, s’està atent a totes les iniciatives que suposin una oportunitat per seguir avançat en temes de gènere”. Per últim, la regidora ha apuntat que “mai es pot prescindir de la meitat del talent humà”. 

Durant la presentació també hi va intervenir Quim Moreno, editor i coordinador del llibre, que ha destacat que l’obra “és un reconeixement cap a les dones, però també una manera de visibilitzar les seves trajectòries vitals i professionals”. 

Més enllà de la publicació, Edicions Paper d’Estrassa ha editat -amb el patrocini de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat- material pedagògic basat en l’obra per tal que els centres escolars del municipi puguin tractar la temàtica a les aules. Concretament, cada capsa pedagògica inclou quatre llibres i quinze pòsters, amb la il·lustració i una petita explicació de cada dona protagonista del llibre. La mateixa capsa inclou també material per treballar el tema a les aules. 

El llibre ha comptat amb el patrocini de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, Transports Generals d’Olesa, Gabinet d’Assessors Antoni Pérez, Comunitat Minera Olesana, Escola Daina-Isard, Mercat Municipal d’Olesa, UEC d’Olesa, Sagalito, Ardeco’s i Flors i plantes Bonic; amb la col·laboració de la Farmàcia Sant Bernat i amb el suport del Periòdic 08640; Guia On Anem; Olesa Ràdio i La Bústia.