El llibre ‘Pep Montoya. En funció d’un dir’, presentat en un emotiu acte d’homenatge al pintor olesà

Olesa de Montserrat ha commemorat aquest dijous 15 d’abril, Dia Mundial de l’Art, la trajectòria del pintor olesà Pep Montoya (1952-2020), un dels autors de referència de l’art contemporani català. Durant l’acte d’homenatge, organitzat per l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat amb la col·laboració d’Edicions Paper d’Estrassa, també s’ha presentat el llibre ‘Pep Montoya. En funció d’un dir’, publicat per l’editorial local. El llibre és un reconeixement a la trajectòria artística del pintor. A través d’una curosa selecció de les seves obres i dels articles d’amics, companys, professors, artistes i experts del món de l’art, la publicació és una oportunitat per acostar la pintura de Pep Montoya a noves mirades i interpretacions. El llibre ja es pot comprar a la Llibreria Papereria Núria, a la llibreria Literator i al Quiosc de plaça Catalunya d’Olesa.

L’acte, que s’ha pogut seguir també en streaming, s’ha encetat amb la intervenció de Miquel Riera, alcalde d’Olesa, que ha destacat el fort lligam que va teixir el pintor amb Olesa de Montserrat. “Sempre va estar construint comunitat: va participar en els diàlegs i a les mostres d’art de La Passió, va ajudar a impulsar l’Espai Campmany i va organitzar diverses exposicions”, ha recordat. Sobre la publicació del llibre, Susana Garcia-Duran, parella i coordinadora de l’acte, ha destacat que “és una publicació que ajudarà a entendre què volia dir el Pep quan pintava, que era la seva manera d’expressar-se”. Per la seva banda, Quim Moreno, editor d’Edicions Paper d’Estrassa, ha apuntat que “no és tan sols un catàleg d’obres sinó un mosaic de veus de persones que van conèixer en Pep i que parlen d’ell i de la seva obra des de punts de vista diferents”.

L’homenatge també ha comptat amb una taula rodona moderada pel periodista Albert Galceran, que ha estat també l’encarregat de conduir l’acte. Svetlana Limnios, artista i exalumna de Pep Montoya, ha recordat el pintor com una persona “que va jugar un paper molt important” a la seva trajectòria artística i ha assegurat que “l’art era una part inseparable de la vida d’en Pep”. Per la seva banda, Jaime Gili, artista i amic de Pep Montoya, ha destacat que “tenia una capacitat enorme per lluitar contra les traves quotidianes sempre amb l’objectiu de poder seguir creant art”.

Per la seva banda, Alex Mitrani, doctor en Història de l’Art, ha qualificat l’obra del pintor com una “proposta estètica que parteix d’una llibertat que produeix vertígen i admiració” i ha recordat el caràcter de Pep Montoya amb tres paraules: discreció, contenció i reserva. Durant la taula rodona, Teresa Blanch, exdegana de la Facultat de Belles Arts de la UB, ha ressaltat que a l’obra de Pep Montoya s’hi veu “lluita, transformació, canvi, incorporacions, desviaments i voluntat de saber-ne més tot creant”. L’encarregat de cloure l’acte ha estat el filòsof Xavier Garcia-Duran, que ha definit l’acte d’homenatge com un “acte de record que mira enrere, però també de futur, que mira endavant”.