‘Dones olesanes’, protagonista al programa ‘De la mà de la cultura’ de República TV

El llibre ‘Dones olesanes’ d’Edicions Paper d’Estrassa ha estat el protagonista aquest mes de juny d’una nova edició del programa ‘De la mà de la cultura’, de RepúblicaTV, conduït per la comunicadora cultural Mònica Socias. A través d’una extensa entrevista, l’espai ha servit per conversar àmpliament sobre la publicació de l’obra amb Mireia Baró, periodista autora dels textos del llibre; Júlia Vergara-Alert, investigadora de la Covid-19, veterinària i una de les protagonistes de ‘Dones olesanes’; Ona Boixader, autora d’una de les il·lustracions de la publicació, i Quim Moreno, editor d’Edicions Paper d’Estrassa i coordinador del llibre. 

Durant la conversa, que ja es pot recuperar al canal de Youtube de República TV, Quim Moreno ha recordat el compromís de l’editorial amb Olesa de Montserrat i l’aposta per talent del municipi. “A través dels nostres llibres, busquem sempre reivindicar coses que ens estimem“, ha explicat l’editor. En aquest sentit, ha destacat que en molts àmbits, com l’acadèmic, sovint hi falta posar en valor referents femenins, motiu pel qual Edicions Paper d’Estrassa va decidir publicar ‘Dones olesanes’, una obra il·lustrada que relata l’esforç de quinze dones d’Olesa per obrir-se pas en un món on les dones mai han tingut prou visibilitat i on els espais de poder han estat tradicionalment en mans d’homes. “És una obra en la qual han participat gairebé 40 dones: quinze protagonistes, quinze il·lustradores, una periodista, i una comissió assessora formada íntegrament per dones que s’ha encarregat de la tria dels perfils que havien d’aparèixer a la publicació”, ha afegit. 

Per la seva banda, Mireia Baró, autora dels textos del llibre, ha explicat que l’experiència d’escriure ‘Dones olesanes’ li ha servit per conèixer moltes dones d’Olesa que, per la manca de visibilitat, no sabia qui eren. “Han fet coses extraordinàries“, ha dit. Júlia Vergara-Alert, una de les protagonistes del llibre, ha recordat que encara avui manquen referents femenins. “Si pregunteu a la gent del carrer que us digui noms de científics que investiguin la Covid-19, segurament us en diran de masculins”, ha explicat. Per últim, Ona Boixader, una de les il·lustradores del llibre, ha destacat que la gent està “molt agraïda” amb la publicació del llibre i ha assegurat que està servint per convertir en referents a les dones del llibre, però també per reconèixer la feina de les dones que, com l’equip d’il·lustradores, han treballat en l’obra. 

Cal recordar que, més enllà de la publicació del llibre, Edicions Paper d’Estrassa ha editat -amb el patrocini de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat- material pedagògic basat en l’obra per tal que els centres escolars, que ha tingut una molt bona acollida i que ha permès tractar la temàtica a les aules del municipi. Concretament, els centres educatius han rebut caixes pedagògiques equipades amb quatre llibres i quinze pòsters, amb la il·lustració i una petita explicació de cada dona protagonista del llibre. La capsa també conté material per treballar el feminisme a les aules d’educació infantil, primària i secundària, a càrrec de Núria Jané i Camil·la Sánchez, que es pot ampliar des de la pàgina web de l’editorial.