Un emotiu acte inaugura l’exposició ‘Pere Francesch: una vida darrere els escenaris’

La mostra, que es podrà visitar a la Casa de Cultura d’Olesa de Montserrat fins al 31 de juliol, reuneix per primera vegada un centenar d’il·lustracions originals i materials inèdits de l’escenògraf olesà i recull els testimonis de reconeguts professionals de les arts escèniques amb qui va treballar, així com de col·laboradors i col·laboradores de La Passió d’Olesa. Durant l’acte d’obertura de l’exposició, Edicions Paper d’Estrassa també va presentar la reedició del llibre ‘Retorn a Olesa’, el conte escrit per Joan Font, fundador d’Els Comediants, i il·lustrat per Pere Francesch, que va encetar el 2008 la col·lecció ‘Contes olesans’. 

Les dues accions coincideixen amb el desè aniversari de la mort de l’artista, un prolífic escenògraf, figurinista, dissenyador de vestuari, director escènic, director artístic i il·luminador, autor de les escenografies actuals de La Passió d’Olesa i que va treballar en desenes de projectes teatrals, cinematogràfics, televisius, publicitaris i expositius arreu de l’Estat espanyol. 

La Casa de Cultura d’Olesa de Montserrat va acollir el passat divendres, 17 de juny, a les set de la tarda, l’acte d’inauguració de l‘exposició ‘Pere Francesch, una vida darrere els escenaris’, coorganitzada per Edicions Paper d’Estrassa i l’Ajuntament d’Olesa coincidint amb el desè aniversari de la mort de l’escenògraf. La mostra, que es podrà visitar gratuïtament fins a finals de juliol, ressegueix la trajectòria professional i artística de l’olesà, un prolífic escenògraf,  però també figurinista, dissenyador de vestuari, director escènic i director artístic. És l’autor de les escenografies actuals de La Passió d’Olesa i, durant la seva extensa trajectòria, va treballar en desenes de projectes teatrals, cinematogràfics, televisius, publicitaris i expositius arreu de l’Estat espanyol. 

Ara, l’exposició reuneix, per primera vegada, una selecció de més de cent materials artístics inèdits de Pere Francesch i dels projectes en els quals va participar. A més, la mostra també recull el testimoni de veus autoritzades de professionals del món de les arts escèniques amb qui va treballar, com Juan Echanove, actor; Lluís Pasqual, director teatral i cofundador del Teatre Lliure; Joan Font, director i fundador d’Els Comediants; José Luis Tamayo, director tècnic i nebot del director José Tamayo, Montse Colomé, ballarina i coreògrafa; Anna Rosa Cisquella, productora executiva de la companyia de teatre Dagoll Dagom; Ricard Reguant, director de teatre, cinema i televisió, actor, dramaturg i guionista; Jordi i Josep Castells, constructors d’escenografies, Francesc Cardeña, escenògraf, i Raül Díaz, periodista i director de diversos programes a Televisió Espanyola. També recupera els records de col·laboradors i col·laboradores de La Passió d’Olesa amb qui va compartir molts anys de la seva vida. Totes les seves veus formen part també del documental homònim, de 55 minuts de durada, que es pot veure a l’exposició. 

L’acte d’inauguració de la mostra, que va omplir d’emoció l’Auditori de la Casa de Cultura d’Olesa, va servir per presentar també la nova edició de Retorn a Olesa, un llibre escrit per Joan Font, d’Els Comediants, i il·lustrat per Pere Francesch, que Edicions Paper d’Estrassa va publicar el 2008 dins la col·lecció Contes olesans. El llibre ja es pot aconseguir als punts de venda habituals del municipi: la Papereria Llibreria Núria, la Llibreria Literator i el Quiosc de plaça Catalunya. L’acte va comptar amb la intervenció de Joan Font, autor del text del llibre i fundador d’Els Comediants; de Jordi i Josep Castells, constructors d’escenografies; de Francesc Cardeña, escenògraf; de Raül Díaz, periodista de Televisió Espanyola i col·laborador de La Passió, i de Quim Moreno, comissari de l’exposició i editor d’Edicions Paper d’Estrassa. L’acte estava conduït pel periodista Albert Galceran. 

Durant l’acte, Quim Moreno va donar d’entrada les gràcies a tothom qui ha col·laborat en fer realitat el projecte, que es va començar a gestar un any enrere. El comissari de l’exposició i editor va destacar que l’acte no només s’ha celebrat per commemorar els deu anys de la mort de Pere Francesch, sinó que més aviat aquest fet ha estat el pretext per posar de manifest la importància que va tenir l’escenògraf olesà tant a Madrid com a Catalunya i reconèixer el seu rellevant paper en el món de l’art, el teatre, l’òpera, el cinema i la televisió, entre altres. Alhora, va posar en valor els mesos de recerca que s’han destinat per poder fer possible l’exposició. “Partíem d’una gran manca d’informació i de materials sobre la trajectòria de Pere Francesch, per la qual cosa ha calgut fer una feina intensa d’investigació, de cerca de documentació, d’entrevistes personals i de localització d’il·lustracions que ha durat un any -va concretar-. Mai s’havia exposat tant material vinculat amb en Pere Francesch. Els esforços en la recerca ja es poden veure a l’exposició, però també es podran veure en un llibre sobre la trajectòria de Pere Francesch que ja estem preparant”, va afegir. 

L’acte també va comptar amb la intervenció de Jordi i Josep Castells, referents del món escenogràfic del teatre català i col·laboradors de Pere Francesch, amb qui van compartir projectes tan rellevants com la construcció dels nous decorats per a La Passió d’Olesa. Els germans Castells, tal com són coneguts dins el món professional,van explicar que Pere Francesch tenia un talent innat i una gran capacitat resolutiva, així com que era capaç de trobar solucions als problemes de manera ràpida i senzilla. Per la seva banda, Raül Díaz, periodista, va destacar la imaginació i la capacitat d’improvisació de Pere Francesch i va lloar-ne les qualitats artístiques, que ell va viure de primera mà a Televisió Espanyola, on va dirigir programes amb la direcció artística de l’escenògraf olesà. 

Per la seva banda, l’escenògraf Francesc Cardeña i el director Joan Font, fundador d’Els Comediants, també van coincidir a dir que la manera de fer de Pere Francesch era única. “A vegades, quan hi havia alguna dificultat, de cop i volta, desapareixia sense dir res a ningú i, al cap de poca tornava amb la solució. Quan el Pere marxava, ja sabies que era perquè se li havia acudit alguna cosa”, van concretar. També van descriure l’escenògraf olesà com un creatiu amb unes idees excepcionals. En aquest sentit, van recordar la participació de Pere Francesch en espectacles de gran format com El sueño de un Rey (1998), d’Els Comediants, a l’Escorial de Madrid -que es va convertir en un dels espais escènics més grans que ha treballat mai la companyia, amb més de 200 metres- o l’exitós Boccato di Cardinale (2001), estrenat en una carpa modernista al Gran Casino de Barcelona.

A la cloenda, Miquel Riera, alcalde d’Olesa, va mostrar el seu agraïment per l’acte d’inauguració i l’exposició. “El fet que Pere Francesch fos olesà i que arribés tan lluny és un missatge perquè les futures generacions sàpiguen que en aquest municipi hi ha oportunitats i que també poden triomfar. Pere Francesch ha estat un referent per a tots els olesans i les olesanes”, va destacar.

Més enllà de l’exposició i la reedició del conte ‘Retorn a Olesa’, Edicions Paper d’Estrassa ja treballa en la publicació d’un llibre sobre la figura de Pere Francesch, que veurà la llum pròximament. Alhora, l’Ajuntament d’Olesa inaugurarà una placa commemorativa en memòria de l’escenògraf, el 28 de juny, quan farà deu anys justos de la seva mort. La placa lluirà davant el número 43 del carrer dels Arbres, a Olesa, on va residir gran part de la seva vida. L’acte començarà a les 20 h.