‘Més dones olesanes’ i ‘Cuines d’Olesa’, les dues novetats d’Edicions Paper d’Estrassa per aquest Sant Jordi

Durant la diada de Sant Jordi, l’editorial olesana ha preparat un programa d’activitats amb vuit propostes per compartir les seves darreres novetats i tot el seu catàleg amb els lectors i lectores d’Olesa de Montserrat: des d’actes de signatures i una presentació fins a tallers infantils i exposicions sobre els seus llibres. Seguint amb la seva aposta pel talent de proximitat i la publicació de llibres de territori, l’editorial olesana Edicions Paper d’Estrassa arriba a aquest Sant Jordi amb dues propostes presentades recentment: Més dones olesanes, que posa en valor la trajectòria professional de quinze dones del municipi, i Cuines d’Olesa, que recull 20 receptes vinculades amb la vila. Entre totes dues publicacions hi han participat més de 50 olesans i olesanes.

Edicions Paper d’Estrassa celebrarà aquest Sant Jordi amb dues noves propostes a les llibreries. Es tracta de Més dones olesanes, el segon llibre de l’exitós projecte Dones olesanes i que contribueix a visibilitzar la trajectòria vital i professional de quinze noves protagonistes d’Olesa, i Cuines d’Olesa, un recull de 20 receptes culinàries vinculades amb el municipi i sorgides d’una crida ciutadana. Amb aquestes dues publicacions i sota la coordinació de Quim Moreno, Edicions Paper d’Estrassa continua eixamplant un curós catàleg basat en la publicació de llibres de proximitat i fortament compromesos amb l’impuls del talent local. 

Per celebrar l’edició d’aquestes dues noves obres amb les persones que les han fet possible i amb tots els lectors i lectores, l’editorial ha preparat per a la Diada de Sant Jordi diverses activitats que ompliran Olesa de cultura i territori. A les 11 h del matí, la Biblioteca Santa Oliva acollirà una nova presentació del llibre Més dones olesanes, que ja es va presentar davant de més de 300 persones coincidint amb el Dia Internacional de les Dones. L’acte comptarà amb la presència de Carla Grima, autora dels textos; Sílvia Díaz, coordinadora de comunicació i compromís a Greenpeace; Dolors Martínez, actriu i locutora; i Lili Pacheco, psicòloga i primatòloga, tres de les protagonistes del llibre; Mònica Ortega, il·lustradora; i Quim Moreno, editor d’Edicions Paper d’Estrassa. 

A més, durant tot el dia, algunes de les autores i protagonistes de Més dones olesanes, així com alguns dels autors de les receptes de Cuines d’Olesa, estaran signant exemplars dels llibres en dos punts del municipi: davant l’Ajuntament d’Olesa (11:30-14 h i 18 h-20 h) i davant la Papereria Llibreria Núria (11:30-14 h i 18 h-19:30 h). Alhora, Edicions Paper d’Estrassa també ha programat dos tallers infantils al Parc Municipal, amb dues de les il·lustradores de l’editorial. El primer serà un taller d’il·lustració, que anirà a càrrec de la il·lustradora de Descobrint Olesa i Dones olesanes Núria Fandos i que es farà de 12:30 h a 13:45 h. El segon, serà un taller d’estampació de bosses de tela, amb la il·lustradora de Dones olesanes i Més dones olesanes Mònica Ortega. Tindrà lloc de 18 h a 19:15 h. Els dos tallers són gratuïts i oberts a tothom. 

Més enllà d’això, l’editorial també ha preparat tres exposicions basades en alguns dels seus llibres. La Vermuteria (c/ Església, 27) exposarà les il·lustracions del llibre Més dones olesanes; Els Salistes (c/ Anselm Clavé, 173) acollirà la mostra de les il·lustracions del llibreDescobrint Olesa, que expliquen amb complicitat i humor les tradicions de la vila; i El Pebre (c/ Salvador Casas, 8) exposarà les fotografies del llibre Cuines d’Olesa, on es podran veure els autors i les autores de les receptes en el procés d’elaboració dels plats. En aquest cas, es farà un acte d’inauguració el 22 d’abril, a les 19 h, al mateix espai. Per altra banda, els aparadors de Flors Bonic (c/ Mallorca, 1), de l’Estudi Original (c/ Salvador Casas, 19)i d’Ardeco’s (Passeig del Progrés, 37)també lluiran una decoració especial, vinculada amb els llibres de l’editorial. 

Sobre Més dones olesanes

Seguint el format d’èxit de Dones olesanes, que es va convertir en el llibre més venut a Olesa el 2021, Més dones olesanes ressegueix la vida professional de quinze noves protagonistes, amb il·lustracions i textos d’autores locals. Té l’objectiu d’apropar les trajectòries de dones olesanes excepcionals a nous públicsi visibilitzar totes les pioneres que han trencat barreres, sovint sense poder tenir referents en els quals emmirallar-se.

El llibre inclou els testimonis de: Carme Pros, CEO del GrupTG DX; Lili Pacheco, psicòloga i primatòloga; Montse Povill, coordinadora a Unicef i fundadora d’una escola a Mallorca; Vicenta Pubill, futbolista; Núria Capella, estudiant de dansa contemporània i ballarina; Sílvia Díaz, coordinadora de comunicació i compromís a Greenpeace; Maria Paltor, llevadora d’Olesa durant quaranta anys; Montse Pardo, directora de Relacions Institucionals a Microsoft Ibérica; Gemma Pons, cirurgiana plàstica especialitzada en reconstrucció mamària; Dolors Martínez, actriu, locutora i creadora de podcasts; Maria Egea, musicoterapeuta i mestra de música; M. Cristina Pujol, mestra, psicopedagoga i inspectora d’educació; Montse Caba, activista pels drets humans; Anna Escolà, química i investigadora sobre medicina personalitzada, i Laia Buch, patinadora artística i participant en el campionat del món.

Les protagonistes estan il·lustrades, respectivament, per Jenifer Ambròs, Eva Pacheco, Marta Font, Inma Clemente, Mònica Ortega, Alícia Latorre, Judith Matas, Ona Boixader, Sara García, Júlia Figueras, Sarah Meyer, Eva Fernández, Marta Martínez, Sara Samper i Raquel Clemente.

Sobre Cuines d’Olesa

El llibre, que es va presentar aquest passat Nadal, recull 20 receptes culinàries vinculades amb Olesa de Montserrat i els seus habitants. Ho fa amb la voluntat de posar en valor els productes genuïns, les tradicions gastronòmiques i la diversitat cultural del municipi. Tots els plats que s’hi recopilen han sorgit de la crida ciutadana que va fer aquesta editorial animant els olesans i les olesanes a presentar receptes relacionades amb Olesa: des del plat que preparava la seva àvia fins a aquell que elaboren cada any per celebrar les festivitats i tradicions. 

D’entre totes les receptes rebudes, un jurat format per professionals del món de la cuina relacionats amb Olesa n’ha escollit 17, signades per: Albert Amat, Jordi Artero, Pere Bernadó, Maria Calsina, Anna Casado, Montserrat Esparbé, Abed Farwati, Bea Galán, Gisela Gandia i Antonia Vilar, Daniel González, Rosa Granel, Montse Martínez, Edgar Minguell, Júlia Miras, Toni Morago, Carmen Tallón i Xavier Xairó. 

Per fer la tria, el jurat ha tingut en compte la presència d’ingredients de proximitat; la història local, personal i familiar que amaguen i la riquesa cultural dels plats. Alhora, ha completat el recull aportant-hi tres receptes pròpies. El resultat és un llibre deliciós que mostra la gran diversitat gastronòmica d’Olesa. 

El llibre compta amb un pròleg signat per Josep Sucarrats, periodista especialitzat en gastronomia i director de la revista Arrels. Sucarrats també ha format part del jurat, amb Jose Tallón, xef del restaurant Cal Tallón, d’Olesa; Eva Hausmann, xef experta en disseny de receptes, estilisme gastronòmic i càtering; Jordi Torras, destacat cuiner olesà i antic xef del restaurant Tastafins, i Quim Moreno, editor d’Edicions Paper d’Estrassa. Les fotografies són de Víctor Linares