L’acte d’inauguració de l’exposició “Descobrint Olesa”, un reconeixement a les entitats i la cultura popular d’Olesa

Des d’aquest dissabte ja es pot visitar a la Casa de Cultura d’Olesa l’exposició “Descobrint Olesa”, una mostra organitzada per l’Ajuntament d’Olesa i Edicions Paper d’Estrassa basada en la darrera novetat publicada per aquesta editorial, el llibre il·lustrat “Descobrint Olesa”. El tret de sortida a la mostra, que es podrà veure fins al 15 de novembre de forma gratuïta, es va donar aquest dissabte en un acte celebrat al Pati de la Casa de Cultura, davant més d’un centenar de persones, moltes d’elles membres del teixit associatiu del municipi.

La cita, que va ser alhora la presentació en societat del llibre, va comptar amb la presència i intervenció dels vuit il·lustradors del llibre –Rubén del Rincón, Ricardo Peregrina, Montse Cascante, Biel Moreno, Martí Alcon, Joan Cascante, Maria Grimau i Núria Fandos-; de l’autor dels textos, Marc Amat; i del director del projecte i editor d’Edicions Paper d’Estrassa, Quim Moreno. També hi van prendre la paraula en representació de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat Miquel Riera, alcalde d’Olesa i Xavier Rota, regidor de cultura del municipi. El periodista Albert Galceran va ser l’encarregat de conduir l’acte. 

Un homenatge a les entitats

La cita va començar a les sis de la tarda amb la interpretació de tres peces musicals per part dels grallers de la colla Gegants, grallers i nans d’Olesa de Montserrat. Tot seguit, i després d’una breu presentació per part d’Albert Galceran, Xavier Rota, regidor de cultura de l’Ajuntament d’Olesa, va obrir l’acte amb un petit parlament en el qual va posar en valor la importància del projecte “Descobrint Olesa” a l’hora de difondre les festes i la cultura popular del municipi, així com el ric teixit associatiu olesà que any rere any les cultiva. 

Ja al torn per als autors del llibre i de l’exposició que, arran de la covid-19, van pujar per torns en un escenari franquejat pels Gegants d’Olesa i el Drac Olivé, Quim Moreno, editor i director del projecte, va destacar que el projecte “Descobrint Olesa” havia volgut ser des del primer moment un homenatge i un reconeixement a la feina feta per les entitats olesanes i les persones que en formen part. Alhora, l’editor va remarcar la implicació dels autors en l’obra així com de les entitats i empreses col·laboradores, que han ajudat a fer possible el llibre i l’exposició. 

D’esquerra a dreta: Rubén del Rincón, Martí Alcon, Montse Cascante, Quim Moreno, Núria Fandos, Joan Cascante, Maria Grimau, Marc Amat, Biel Moreno i Ricardo Peregrina | Foto: Jordina Cascante

Per la seva banda, Marc Amat, autor dels textos del llibre, va explicar el procés de documentació seguit per elaborar el llibre; Maria Grimau, il·lustradora dels Misteris d’Olesa, va apuntar que l’encàrrec li havia suposat un gran repte, ja que s’allunyava de les tècniques habituals de la il·lustració infantil, i Joan Cascante, autor de la il·lustració de La Passió, va revelar com s’ho havia fet per aconseguir representar l’interior del teatre i el seu entorn en una sola il·lustració. En el cas de Carnestoltes, Martí Alcón, va explicar els detalls de la tècnica de la serigrafia; Núria Fandos, autora de Sant Jordi, va explicar com havia afrontat el seu primer encàrrec editorial; Rubén del Rincón, autor de Santa Oliva, va relatar com d’especial havia estat poder dibuixar el barri on viu i Montse Cascante, de la Festa dels Miquelets, va destacar la quantitat d’hores de feina que hi ha darrere de cada il·lustració. En la mateixa línia, Biel Moreno, l’autor més jove del projecte i l’autor de Nadal, va destacar el gran esforç i la il·lusió que havia bolcat a la seva il·lustració i Ricardo Peregrina, il·lustrador de la Festa Major, va explicar que des del primer moment va quedar seduït per la idea del llibre. 

L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, va ser l’encarregat de cloure l’acte destacant la bona feina feta per l’Editorial Paper d’Estrassa, felicitant els autors i posant en valor la il·lustració com una potent eina comunicativa capaç de comunicar elements de gran complexitat en molt poc espai i d’una forma directa. Al final de l’acte, els assistents van poder visitar l’exposició i comprar el llibre, les làmines amb les il·lustracions i aconseguir les noves bosses de tela de l’editorial.