La presentació del llibre ‘Més dones olesanes’ d’Edicions Paper d’Estrassa omple l’Escorxador amb més de 300 persones

Seguint el format d’èxit del primer llibre, titulat ‘Dones olesanes’ i que es va convertir en el més venut al municipi el 2021, ‘Més dones olesanes’ ressegueix la vida professional de quinze noves protagonistes, amb il·lustracions i textos d’autores locals. L’editorial olesana va presentar el llibre el diumenge 13 de març en un acte coorganitzat amb l’Ajuntament d’Olesa en el marc de la commemoració del Dia Internacional de la Dona. Va comptar amb la presència de les dones protagonistes i de les il·lustradores del llibre.

L’editorial olesana Edicions Paper dEstrassa va presentar el diumenge, 13 de març, la seva darrera novetat editorial: el llibre il·lustrat ‘Més dones olesanes’. Ho va fer davant d’un edifici de l’Escorxador d’Olesa ple, amb més de 300 persones, que van voler assistir a la presentació del segon volum de Dones olesanes, el projecte d’Edicions Paper d’Estrassa nascut amb l’objectiu de posar en relleu el testimoni vital i professional de diverses dones d’Olesa de Montserrat. Seguint el format d’èxit del primer llibre, que es va convertir en el més venut al municipi el 2021, Més dones olesanes ressegueix la vida professional de quinze noves protagonistes, amb il·lustracions i textos d’autores locals. L’acte de presentació, que va ser conduït per la periodista Mònica Figueras, va comptar amb la presència de la quarantena de dones que ha participat en l’elaboració del llibre. 

L’encarregat d’encetar l’acte va ser Quim Moreno, editor d’Edicions Paper d’Estrassa, que va  voler agrair en primera instància als patrocinadors i col·laboradors del llibre la seva confiança en el projecte; als lectors i lectores olesans per la gran acollida que van donar al primer volum, i als centres educatius, per l’interès que han mostrat per treballar el llibre amb l’alumnat. En aquest sentit, va recordar l’aposta de l’editorial per publicar llibres locals i el seu compromís amb la promoció del talent olesà, amb “publicacions molt ben cuidades i que ja estan arribant més enllà del municipi”. Alhora, va expressar que “Més dones olesanes no és només un reconeixement a les quinze protagonistes, sinó a la quarantena de dones que hi han participat”. Alhora, va destacar que “el llibre no només permet descobrir les trajectòries de les protagonistes, sinó també posar en valor el talent de les il·lustradores, algunes de les quals són molt joves”.

Durant l’acte, Montse Font, coordinadora de la Comissió Assessora que ha escollit les protagonistes del llibre, va explicar que havia estat “molt complicat” escollir-les, ja que “Olesa és un municipi amb molt talent i potencial femení”. Per la seva banda, Marta Font, autora de la il·lustració de la portada i que va parlar en representació de totes les il·lustradores, va apuntar que al llibre “hi conflueixen molts estils” i que, a més, “ha permès teixir una xarxa de contactes entre il·lustradores d’Olesa” que no es coneixien entre si. 

A l’acte també hi van prendre la paraula en nom de totes les protagonistes del llibre Carme Pros,  CEO del GrupTG DX; Montse Povill, coordinadora a Unicef i fundadora d’una escola a Mallorca; Gemma Pons, cirurgiana plàstica especialitzada en reconstrucció mamària i Montse Pardo, directora de Relacions Institucionals a Microsoft Ibérica. Juntes van debatre sobre el paper de la dona en els seus respectius àmbits professionals i van adreçar-se a les noies més joves per tal d’animar-les a seguir caminant cap a la igualtat entre homes i dones. En el torn de parlaments institucionals, Lourdes Vallès, regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament d’Olesa, va elogiar el projecte d’Edicions Paper d’Estrassa i, especialment, l’edició de les capses pedagògiques que s’han distribuït als centres educatius del municipi, per poder tractar el llibre a les aules. “‘Més dones olesanes’ és un llegat molt important per educar les properes generacions, així com per impulsar el talent de quilòmetre zero”, va recalcar. 

Un llibre amb la participació d’una quarantena de dones

Com ja va passar en el primer volum, la tria de les quinze protagonistes del llibre ha anat a càrrec d’una comissió de dones creada específicament per a l’ocasió, que ha decidit que l’obra inclogui els testimonis de Carme Pros Varela, CEO del GrupTG DX; Lili Pacheco Ricote, psicòloga i primatòloga; Montse Povill Pacheco, coordinadora a Unicef i fundadora d’una escola a Mallorca; Vicenta Pubill Font, futbolista; Núria Capella Florensa, estudiant de dansa contemporània i ballarina; Sílvia Díaz Pérez, coordinadora de comunicació i compromís a Greenpeace; Maria Paltor Voltà, llevadora d’Olesa durant quaranta anys; Montse Pardo Bayona, directora de Relacions Institucionals a Microsoft Ibérica; Gemma Pons Playà, cirurgiana plàstica especialitzada en reconstrucció mamària; Dolors Martínez Pérez, actriu, locutora i creadora de podcasts; Maria Egea Munté, musicoterapeuta i mestra de música; M. Cristina Pujol Matas, mestra, psicopedagoga i inspectora d’educació; Montse Caba Solsona, activista pels drets humans; Anna Escolà Jané, química i investigadora sobre medicina personalitzada, i Laia Buch Rubio, patinadora artística i participant en el campionat del món.

Les il·lustracions del llibre són obra, respectivament, de Raquel Clemente, Marta Martínez, Mònica Ortega, Alícia Latorre, Sarah Meyer, Sara Samper, Júlia Figueras, Eva Pacheco, Judith Matas, Ona Boixader, Sara García, Marta Font, Jenifer Ambròs, Inma Clemente i Eva Fernández. Els textos i la documentació han anat a càrrec de Carla Grima iel projecte ha estat ideat i coordinat per l’editor Quim Moreno

El llibre ha comptat amb el patrocini de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, el Gabinet d’Assessors Antoni Pérez, la Comunitat Minera Olesana, la UEC d’Olesa, Mercè Puig, Llegums Àgata, Malla Ràpid, Flors i Plantes Bonic i el Mercat Municipal d’Olesa de Montserrat.